"CERCA GRATUÏTA"

CONOCE MEXICO, FOTOS E IMAGENES DE MEXICO Y ESPAÑA, POEMAS DE AMOR, BUSQUEDA GRATUITA, CULTURA MEXICANA, TRADICIONES DE CATALUÑA, VIAJES, TURISMO, ESCAPADAS, HISTORIA Y MUCHO MAS AQUI... EN GOOGLE.

19 de març 2009

*El Campanari d'Esparreguera*

Apunts de la Història dels Esglésies i capelles d’Esparreguera editat en Abril 2003.

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA EULÀLIA

Localització: Vila d’Esparreguera.
any de consagració: 1612
Advocació: Santa Eulàlia de Barcelona.
Descripció: Magnífic edifici gòtic català, amb capelles laterals entre contraforts; bastit amb carreus de pedra de conglomerat; d’una sola nau molt àmplia capçada per un absis heptagonal a llevant, d’una gran bellesa arquitectònica. Es cobreix amb volta de creueria i claus decorades al mig de pedra, els set trams de la qual són separats per arcs de mig punt que es recolzen en semipilastres adossades.

Les dues portes de les sagristies i les laterals de l’edifici són ornamentades amb elements renaixentistes; columnes dòriques i entaulament sense frontó. La façana principal va ser acabada els anys 60 i feta amb aportacions populars. El campanar barroc és una notable i esvelta torre vuitavada. Abans de la Guerra Civil, la disposició dels altars era el següent:

ALTAR MAJOR

Amb deu imatges: Santa Eulàlia, Mare de Déu dels Àngels, Sant Tomàs d’Aquino, Sant Pau, Sant Pere i Sant Ignasi de Loyola, en la part baixa i, en la part alta, els quatre evangelistes: Joan, Lluc, Marc i Mateu. El total d’imatges de l’església era de 70.

El retaule major fou construït per Joan Grau i Francesc Grau, de Manresa, Domènec Rovira, de l’Arbós, i pel mestre de cases Pau Ginestas, d’Igualada.

LATERAL DRET

1.- Altar de Ntra. Sra. del Roser amb Sant Domingo Guzmán, Mare de Déu de Montserrat i San Pere Màrtir. Hi havia també els quinze misteris amb quadres de relleu, així com els quatre evangelistes. Sepultures; vas de Guillem Comelles y Castellet y dels seus trasladada lo any 1667 i dos altres que tenen la mateixa inscripció (sepultura de Nostra Senyora Roser 1751).

Fou construït el maig de 1612 per Jaume Ruvió, escultor de Moià. El fuster era en Pau Boixadell, d’Esparreguera, el qual guanyà 45 lliures amb la fusta.

2.- Altar de la Puríssima. S’hi podia trobar la Verge Inmaculada i Santa Rita.

3.- Altar de Sant Joan: hi destacaven Sant Josep, Sant Joan, Sant Francesc i Sant Crispí (... els retaules, hermosos pasatges de la vida de Sant Joan).

4.- Altar del Beat Domènec Castellet, amb el Beat Domènec Castellet, Sant Jaume Apòstol, el Sagrat Cor de Maria, Sant Pau, Santa Teresa, Sant Maure, Santa Rosa de Lima.

Sepultures: A prop de l’altar hi havia la sepultura de Fran. March i Oliver i dels seus, de l’any 1789. Tambñe podíem trobar-ne una altra de més moderna: Sepultura de Joan Civil i Comelles, de la Parra, i del seus, de l’any 1729.

5.- Altar de Sant Anton amb Santa Llúcia, Sant Hipòlit i el Beat Salvador, d’Horta. Els retaules d’aquest altar representaven passatges de les vides de Sant Anton i Santa Llúcia; a un costat, hi havia un petir altar amb Ntra. Sra. de l’Esperança pintada a la paret.

Quatre tombes davant de l’altar major: (Hic jacet corpus Mathei Solanes R. Benificiati P. Ecclesia Olim R. de Maquesfa, D. B. anni 23 Julii 1732. Llagui descansa’l cos de Mateo Solanes, Resident Beneficial de la present església).

LATERAL ESQUERRA

(Des de l’altar major mirant a la porta central)


1.- Altar on es guarda la Soledat i el Crist clavat en Creu. Al terra, les sepultures de Tomàs Llimona i Josep Quinquer.

2.- Altar del Sagrat Cor, Sant Roc, Sant Isidre, Sant Sebastià i Santa Filomena.

3.- Altar de Sant Miquel, amb la Mare de Déu dels Àngels, Sant Gabriel i altres àngels. Els retaules d’aquest altar que eren seqüències de la Pasió de Crist eren els millors de toda l’església. En un costat hi havia l’altar de la Verge del Pilar amb tres petits medallons amb Sant Ramon Nonat, Santa Clara i Sant Francesc de Paula.

4.- Altar dels Dolors, amb la Verge Dolorosa i el Crist en el sepulcre.

5.- Altar de les ànimes, amb un formós quadre representant el Purgatori. La Verge del Carme i quatre imatges que representaven la fe, l’esperança, la caritat i les bones obres. A més, hi trobàven una pintura de Sant Cosme i Sant Damià.

6.- Altar del Remei, amb Nostra Senyora del Remei, Santa Quitèria, Santa Caterina màrtir i l’Assumpta en son sepulcre.

Destacaven quatre sepulcres: dos sense inscripcions i la sepultura de (Pau Respall parayre y dels seus. Any 1680). La segona sepultura era la de (Rnt Salvador Broquetes i Bremon pre olim canonge de Manresa fundador del benefici en la iglesia y sota invocació de Santa Maria del Puis terme de Espra. Obit 28 octubre 1685.

Estat actual: Bo, però pendent de restaurar el campanar i el seu accés.

*** *** S'accepten opinions referent aquests textos, ja que s'estan donant a coneixer per una persona que és resident però que no és catalana, per endavant GRÀCIES ***