"CERCA GRATUÏTA"

CONOCE MEXICO, FOTOS E IMAGENES DE MEXICO Y ESPAÑA, POEMAS DE AMOR, BUSQUEDA GRATUITA, CULTURA MEXICANA, TRADICIONES DE CATALUÑA, VIAJES, TURISMO, ESCAPADAS, HISTORIA Y MUCHO MAS AQUI... EN GOOGLE.

04 de maig 2009

*SANTA MARIA DEL PUIG*



Santa Maria del Puig

Localització: Espai limitat entre el Torrent de les Pruneres i el del Puig, a proa de llur desembocadura al Llobregat.
Any de consagració: Es desconeix l'any exacte de la seva consagració, però és segur que fou durant el segle XI. Hi ha indicis d'una construcció religiosa anterior.

Advocació: Santa Maria (Segons la tradició oral, la imatge romànica fou trobada per uns pastors a la soca d'un roure).

Descripció: Capella romànica de planta en creu llatina amb cimbori de base vuitavada, coronada per un campanar de torre. Era l'antiga parròquia d'Esparreguera, fins al 1612.
L'església conserva uns gots funeraris de les antigues famílies pairals de la vila. Aquestes eren les famílies turmell, Vinyals, Bramon, Sanja, Castells i comelles. Té dues Caselles rectangulars situades al lateral, que van ser afegides posteriorment. La coberta és amb volta canó, i de quart d'esfera al'absis. A l'antic retaule barroc, s'hi observava la Mare de Déu del Puig flanquejada, a la dreta, per Sant Ramon Nonat i, a l'esquerra, per Sant Antoni de Pàdua. A sobre, Santa Anna a l'esquerra, i Sant Roc al mig. L'any 2002-03 s'han fet camparet d'una església preromànica amb un paviment associat molt important.

Estat actual: En restauració.

Traducció presa del llibre: Esglésies i Capelles d'Esparreguera. Edició d'abril 2003.

Actualment, es celebra el Aplec de Santa María del Puig, al mateix temps es celebra la festa del dilluns de Pasqua en aquest lloc, es celebra missa i és balla sardana, fen castellers i es menja paella feta allà mateix. És una festa molt maca, plena de tradició i cultura.

Els impresionants descubriments que s'han fet en aquest lloc, fan que qualsevol que el visiti s'amare de la rica història que envolta aquesta Capella.

Es reuneixen en aquesta ermita, no només creients, sinó també tots aquells que tenen afició per la cultura i tradició al seu Poble.

* S'accepten opinions referent aquests textos, ja que s'estan donant a coneixer per una persona que nés resident però que no és catalana, per endavant GRÀCIES *